Curating you digital footpring - vejen til dit næste job

Tirsdag, 4. oktober 2016

Forskellige job portaler og Linkedin har i mange år været dér man som jobsøgende skulle være. Det handlede først og fremmest om at have en god Linkedin profil og løbende opdatere den, også selvom man ikke var jobsøgende. En profil, der øgede sandsynligheden for, at man blev fundet, og virkede som personligt og fagligt CV. Nu er dette ikke længere nok. En ansøger til et job skal vise at hun/han er tilstede på de digitale professionelle fora, og demonstrere deres ekspertise on-line gennem artikler, blogposts og dialoger på relevante digitale platforme.

On-line identitet vigtig både for dig og din virksomhed

I visse job typer som journalist eller on-line marketing specialist er det klart at et tydeligt digitalt fodspor er vigtigt for den enkelte. Det er en væsentlig del af jobbet. Men er det også vigtig hvis man arbejder med långivning i en bank eller sælger forsikringer? Umiddelbart kan man tro, at det er det nok ikke. Men de fleste virksomheder uanset branche er nødt til at være til stede på de sociale medier på den ene eller anden måde. Det betyder, at det bliver vigtigt, at deres medarbejdere har en forståelse for medierne, og er bevidste omkring deres egen brug af de sociale medier. Den bedste måde at skabe denne kompetence er at være der.

Mange ledere bekymrer sig om, hvordan medarbejderne opfører sig på de sociale medier. Det er allerede en forældet overvejelse. I stedet bør lederne gå forrest og selv være på de sociale medier og på den måde vise vejen. Det bliver nødvendigt for alle typer af virksomheder at have forståelse for og anvende digital markedsføring, og jo mere medarbejderne er en aktiv del sociale medier også privat, desto større er chancerne for, at virksomheden vil klare sig i den digitale virkelighed.

Det digitale dilemma

Når du skal træffe beslutninger om din digitale tilstedeværelse, er der en balance mellem, hvordan din nuværende arbejdsgiver ser på din aktivitet på de sociale medier, holdt op imod en fremtidig arbejdsgivers syn. Tidligere blev de sociale medier set som noget, der tog medarbejdernes fokus væk fra deres arbejdsopgaver. Nu kan en medarbejder, der er aktiv, blive set som værende på vej væk. Samtidig kan den samme arbejdsgiver forvente at kommende medarbejdere har en relevant aktivitet på de sociale medier.

Det betyder for dig, at du skal navigere i et sæt af krydsende forventninger fra nuværende og kommende arbejdsgivere. Det kan godt være, at du vælger ikke at forholde dig til de sociale medier og deres betydning for din nuværende og fremtidige karriere; men du skal som minimum have tænkt igennem hvad det er du vælger til/fra og hvorfor.

Nogle overvejelser du bør gøre dig

På det danske job marked er Linkedin en væsentlig spiller. Som minimum bør du have en rimelig profil her. Der findes en mængde information om hvordan man udarbejder en relevant profil på Linkedin. En mulighed er at tage et kort on-line kursus (4-timer fra Morten Vium).

Du kan se på, hvilke faglige fora du finder vigtige, og vurdere dem fra et karrieremæssigt synspunkt både ud fra nuværende og kommende arbejdsgiveres synspunkt. Hvilke muligheder giver de dig? Er der on-line grupper, du kan melde dig ind i og være aktiv i? Har de en blog hvor du evt. kan skrive et kort indlæg eller dele en spændende artikel eller konference eller andet relevant?

Se på de forskellige sociale medier, brug lidt tid på at sætte dig ind i dem, vælg dem du finder relevante og brug dem på din måde. Twitter bruger jeg for eksempel til at følge med indenfor teknologi og sociale medier samt globale nyheder. Jeg deler så, hvad jeg finder der er interessant og øver mig i brugen af hash-tags (#). Det gør at de interessante artikler jeg finder ligger i mit eget feed, så jeg kan finde tilbage til dem, samtidig med at de giver mig input til mine professionelle aktiviteter samt en tilstedeværelse på mediet.

Vælg helst få sociale medier og så gør det til gengæld professionelt og hold en puls, det vil sige find ud af hvor meget tid du vil bruge, og med hvilke mellemrum du vil være aktiv. Hvis du eksempelvis vil være aktiv på netværksgrupper på linkedin, så sæt det i kalenderen og log på måske hver 14. dag og kommenter og del relevant stof.

At være aktiv på de sociale medier kræver indsats og tid, så hvis man skal lykkes, er det vigtigste, at man vælger noget, der giver én energi og er sjovt, så man rent faktisk møder op på mediet.

Men allervigtigst:

Brug et øjeblik til at tænke over netop din strategi og begynd nu.