At gå - en vej til personlig udvikling

Onsdag, 1. marts 2017

At gå er noget, vi alle gør mange gange om dagen. Rundt i vores bolig, ud til bilen eller bussen og når vi køber ind.

Hvorfor skrive post om det? Fordi det kan have en stor effekt på både ens psykiske og fysiske velbefindende, fordi det ikke koster ikke noget, og fordi der er så mange muligheder i at gå når man bruger det at gå kreativt.

For eksempel anbefaler jeg tit mennesker, der er stressede, at lægge en gåtur ind i dagligdagen. Den kan være kort eller lang. Det vigtige er, at den giver et pusterum, hvor man kan give hjernen fri og får mulighed for at nyde sit eget selskab og at være til stede i nuet.

For nylig begyndte jeg at undersøge hvordan filosoffer, kunstnere og spirituelle har set vandringen, det at gå. Nedenfor er et lille udpluk af det jeg fandt inspirerende, og til sidst henvisninger, hvis du vil læse mere.

Forskellige syn på det at gå og hvorfor

Når man begynder at dykke ned i det at gå, viser der sig et stort univers af tilgange og holdninger. Fra Gandhi's march til Dharasana, for at tage saltfabrikkerne i besiddelse i folkets navn, over pilgrimsvandringer a la Caminoen i Nordspanien til filosoffen Kants daglige spadsereture, et tilbagevendende ritual.

Det er de mere overkommelige jeg er optaget af her. Hvordan kan man se på den mulighed, som man har lige ved hånden (eller foden). Her er en beskrivelse af tre tilgange til det at gå en tur.

Den kreative gåtur

Det at gå, vandre - kan åbne for nye ideer. Den engelske digter Wordsworth komponerede nogle af sine bedste digte mens han gik, enten i sin have eller på længere vandreture igennem England og i Europa. Så det at gå sig en tur hvis du er kørt fast i et problem, eller ønsker at se verden på nye måder, er en god ide.

Man kan få øje på nye ting i kendte omgivelser på gader eller i parker eller i naturen, hvad du føler for og har lyst til. Du kan se efter enkeltheder i planter eller huse eller læne hovedet tilbage for at se himlen, bygningers tage og træers kroner.

Nye perspektiver kan komme helt af sig selv. Eller du kan spørge dig selv hvad du fandt mest smukt eller interessant på gå turen, relatere det til din problemstilling, og på den måde åbne op for nye synsvinkler.

Mindfuld vandring

Zen læreren Thich Nhat Hanh, der har undervist i mindfulness i mere end 70 år, beskriver gåturen som en måde at udøve mindful meditation på.

At anvende det at gå som en meditationsform kan man gøre hvor som helst og når som helst. Det kan være gåturen fra stuen til køkkenet eller ud til bilen eller ned til supermarkedet. Hver gang du flytter dig fra et sted til et andet.

Du skal blot holde op med at tænke og tale. Fokuser på din fod og kontakten til det underlag du går på. Rør jorden med fødderne og nyd hvert skridt.

Relationel vandring - Walk and talk

Det at gå sammen med et andet menneske kan give oplevelsen af en fælles rytme og fælles fodslag, og dermed give grobund for andre samtaler end man ville have haft hvis man sad i et møderum.

Man kan gøre det arbejdsmæssigt, gå med en kollega udenfor, rundt om kontorbygningen eller en tur i nabolaget. Når man går ved siden af hinanden i stedet for at side overfor hinanden ved et mødebord, kan man se ting sammen og have nogle anderledes samtaler.

Indenfor teambuilding og kompetenceudvikling har begrebet walk and talk eksisteret i mange år. Du beder deltagerne vælge en de ikke har talt så meget med og beder dem gå en tur sammen. Det bidrager til mange ting, blandt andet etablering af relationer mellem deltagerne og refleksioner over temaer. Det giver andre vinkler på det lærte.

Endelig er gåture med børn virkelig givende. Børn ser verden på en mere umiddelbar måde. De har en anden langsomhed, kan stoppe op og falde i staver over en myre eller blade eller hvad der nu er rundt om dem. Det bliver nødvendigt at vente og øve sig i at følge deres hastighed. Det bliver en fælles oplevelse på lige fod.

Gå igang, gå nu

Som sagt er det at gå noget vi allerede kan og som kræver et minimum af forberedelse. Det er blot at eksperimentere i forhold til dine behov. Jeg ønsker dig rigtig god fornøjelse.

Denne post er skrevet af Susanne Kandrup The Lime Guild

Inspiration fra:

Gå - En filosofisk fodrejse af Frédéric Gros

How to walk af Thich Nhat Hanh

Gå - eller kunsten at leve et vildt poetisk liv af Tomas Espedal